Łańcuch chłodniczy żywności, a jakość produktów

Żywność to jeden z najbardziej wymagających sektorów przemysłowych. Procesy technologiczne, aby były opłacalne i pozwoliły na przygotowanie produktów najwyższej jakości powinny być dokładnie zaplanowane w czasie i przestrzeni. Szczególnie wymagający jest tutaj łańcuch chłodniczy żywności, gdyż najdrobniejsze pomyłki w tym miejscu mogą skazać tony żywności na finał na wysypisku śmieci zamiast talerzach konsumentów.

Czym jest łańcuch chłodniczy żywności?

Najprościej mówiąc łańcuch chłodniczy żywności jest procedurą, procedurą utrzymania takich samych warunków przetrzymywania żywności, aż do momentu kiedy trafi do koszyka sklepowego klienta. Przede wszystkim pojęcie tyczy się wszelkich produktów głęboko mrożonych oraz chłodzonych bardzo popularnych w różnego rodzaju sklepach i supermarketach. Łańcuch to zespół czynności obejmujący produkcję, transport składowanie oraz co ciekawe samą sprzedaż jako ostatni element całej układanki. Zakres przewidywanych temperatur jest zazwyczaj nienaruszalny i skrupulatnie kontrolowany. Do tego celu służą  Bardzo ważne jest, aby w żadnym z punktów nie doszło do jego przerwania, gdyż w większości przypadków niemożliwa jest naprawa wcześniej popełnionego już błędu.

Dlaczego procedura jest tak ważna?

Podstawowym celem i sensem łańcucha chłodniczego żywności jest zachowanie odpowiedniej jakości dystrybuowanych pokarmów. Tylko dzięki właściwej temperaturze większość jedzenia jest w stanie zachować swoje właściwości. W krytycznych sytuacjach może się nawet zdarzyć, że nawet delikatne podniesienie temperatury zamienia produkty w rzeczy skutecznie szkodzące całemu oraganizmowi. Weźmy chociażby pod uwagę lody. Kilkakrotne rozpuszczanie, zamrażanie, rozpuszczanie i ponowne zamrażanie może spowodować pojawienie się w nich związków, które w najlżejszym przypadku mogą spowodować u spożywającego rozstrój żołądka. Co więcej, wiele z produktów żywieniowych tylko i wyłącznie dzięki odpowiedniej temperaturze może zachować pełnię walorów smakowych i zapachowych. Można sobie wyobrazić w tym miejscu chociażby owoce pochodzące z krajów znacznie oddalonych od Polski. Przewożenie ich, czy składowanie w zbyt ciepłych warunkach doprowadzi do nadgnicia, a nawet najdrobniejsze całkowicie zmienia smak całego owocach. Co więcej, wszelkie łańcuchy chłodnicze żywności obarczone są niezliczoną ilością przepisów oraz konsekwencji prawnych. Producenci, magazynierzy, transportowcy oraz dystrybutorzy dwoją się i troją, aby w całym procesie nie powstały najdrobniejsze uchybienia, gdyż obarczone są ponadprzeciętnie wysokimi konsekwencjami karnymi i finansowymi.

Kto stoi na straży poprawnej drogi produktów?

Wszelkie zasady, sposoby oraz wymagania dotyczące drogi od samego producenta wprost na talerz konsumenta określone zostały w ustawach narodowych i europejskich. Higiena wszelkich środków spożywczych jest niezwykle restrykcyjnie rozpatrzona przez Parlament Europejski. W tym celu powołana została Rada w sprawie higieny środków spożywczych. Rada poświęciła wiele godzin nad dokładną klasyfikacją prawa i wymogów dotyczących łańcucha chłodniczego żywności. Prace opłaciły się, gdyż jakość usług tego sektora stale poprawia się i pozwala na większe zaufanie konsumentów wobec robionych przez nich zakupów. W sklepach pojawiają się produkty z coraz bardziej odległych zakamarków świata. Bez wątpienia można uznać to przede wszystkim za sukces właściwej optymalizacji poszczególny elementów łańcucha chłodniczego żywności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *